SSL Sertifikası Nedir, Nasıl Alınır, SEO’ya Etkisi Nelerdir ?

Girdiğiniz birçok websitesinde karşılaştığınız “Bu site güvenli değil” uyarısına ne kadar önem veriyorsunuz? SSL sertifikası ilk olarak alışveriş siteleri ile hayatımıza girdi. Klasik http protokolü ile çalışan sitelere alternatif olarak https protokolü kullanan bu siteler, verilerin güvenliği konusunda aslında bir kanıt sunmuş oluyorlar. SSL sertifikası ile sitede kullandığınız kişisel bilgileriniz ve alışveriş bilgileriniz şifrelenerek güvenli bir hale geliyor. Google ilk olarak bu sertifikayı alışveriş sitelerine zorunlu hale getirmişti. Şimdi ise üyelik sistemi bulunduran tüm sitelerde bunu zorunlu kılıyor. Haliyle WordPress altyapılı sitenizde bile ziyaretçileriniz güvenli değil uyarısı ile karşılaşıyor. Bu durumun websiteniz için kötü bir prestij olacağını söylemeye sanırım gerek yok. Peki SSL sertifikası nedir, nasıl alınır ve SEO’ya etkileri nelerdir?

SSL sertifikası nedir?

SSL Sertifikası (Secure Sockets Layer, Güvenli Giriş Katmanı), web sunucusuyla ziyaretçinin web tarayıcısı arasında şifrelenmiş bir iletişim oluşturarak özel, gizli her türlü bilginin çeşitli saldırılara maruz kalmadan güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan bir protokoldür. Yani kısaca sunucu ile kullanıcı arasında veri akışını şifrelemeye yarar. Bu özellikle korunan sitelerde kredi kartı bilgileri, şifreler ve kimlik bilgileri asla üçüncü kişilerin eline geçemez. Özellikle E-ticaret sitelerindeki güven eksikliği; iş ve itibar kaybıyla birlikte yasal yaptırımlara yol açarak olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Bu sebeple oluşacak kötü sonuçları engellemek adına web siteleri SSL sertifikasına sahip olmalıdır. SSL sertifikası yokken http protokolüyle çalışan internet sitesi, bu kurulumdan sonra https protokolüne geçiş yapacaktır.

SSL sertifikası nasıl satın alınır?

Bu sertifikayı satın almayla ilgili internet üzerinde çalışan pek çok site mevcuttur. Bu sitelerin hizmetlerinden faydalanarak sertifikayı belli bir ücret karşılığında elde edebilirsiniz ya da hizmet aldığınız hosting firması size ücretsiz olarak bu hizmeti sağlayabilir. (Çünkü hosting firmasına yaptığınız ödeme içerisinde bu hizmet de yer alıyor olabilir.) Özellikle dünya çapında tanınan RapidsslVerisignDigicert gibi siteler SSL sertifikası için en güvenilir şirketlerdir. Elbette satın almadan evvel iyi bir hizmet, fiyat araştırması yapılmalıdır. Çünkü her birinin fiyatlandırması farklılık gösterebilir.

SSL’nin özellikleri nelerdir?

İletilerin, dokümanların, alışverişlerin tarih ve saatlerini kaydederek doküman arşivinin oluşmasına olanak sağlar.

Güvenilir hizmet sunduğunuzu kanıtlar.

SSL’nin SEO’ya etkileri nelerdir?

SSL sertifikasına sahip sitelerin arama motorunda doğrudan yükselmesini sağlamak mümkün değildir fakat SEO için bir kriter olması ilerleyen zamanlarda bu sertifikaya sahip sitelerin sayısının artışına neden olacaktır. Zaman geçtikçe bu sertifikanın sıralamalara etkisi siteleri değişime sevk edecektir. Google geçmişte yalnızca kredi kartıyla işlem yapılan sitelerde SSL’yi zorunlu tutarken, artık üyelik ve şifre gerektiren tüm sitelerde kullanıma zorunluluk getirdi ve sıralama faktörleri arasına SSL’yi aldığını da duyurdu. Bu sertifikaya sahip olunca elbette bir anda kendinizi listenin başında bulamayacaksınız fakat ilerleyen süreçte aynı amaca hizmet ettiğiniz sitelerin bir adım önüne geçmenize olanak sağlayacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu