DAVET KODU İLE KAYIT OLANLAR İÇİN GEÇERLİDİR.

E-ticarette Kullanılan Online Ödeme Yöntemleri ve Sistemleri

E-ticaret sitenizi kurarken, kullanacağınız e-ticaret altyapısını seçtikten sonra, hangi online ödeme yöntemleri ile ödeme alacağınızı belirlemeniz ve bu doğrultuda sitenize bir online ödeme sistemi entegre etmeniz gerekiyor. Müşterilere güvenilir bir ödeme kanalı sunabilmek, e-ticaret sitenizin büyüyebilmesi için belki de en önemli unsurların başında geliyor.

E-ticaret sitelerinde müşteriye güven hissettirmenin önemine, e-ticaret sitelerini ve pazaryerlerini karşılaştırdığımız yazımızda da değinmiştik. E-ticaret ödeme altyapınızın BDDK, SSL, SET, PCI DSS sertifikalarına ve 3D Secure özelliğine sahip olması, müşterileri içeride tutabilmek ve yeni müşterilerin siteden alışveriş yapmasını sağlayabilmek için son derece önemli.

Hangi online ödeme altyapısını seçeceğiniz bu yüzden çok önemli. E-ticaret sitenizin ödeme altyapısı, yukarıda yazdığımız sertifikaları ve özellikleri size sunabilmeli. Türkiye’de ve dünyada en çok tercih edilen online ödeme altyapısı sağlayıcılarına daha detaylı değineceğiz. Ama önce, e-ticarette kullanılan ödeme yöntemleri ve sistemlerinin üzerinden geçelim.

E-ticarette kullanılan online ödeme yöntemleri

1- Kredi kartı tabanlı ödeme yöntemleri:

Kredi kartı tabanlı ödeme yöntemleri, pazaryerlerinden e-ticaret sitelerine, online alışverişte müşteriler tarafından en çok kullanılan ödeme yöntemidir. Çoğu müşteri, eğer alışveriş yapacağı site kredi kartı kabul etmiyorsa alışverişten vazgeçerek başka bir siteye yönelir. Bu nedenle e-ticaret sitenizde kredi kartı ile ödeme kabul etmeniz çok önemli. E-ticaret sitenizde kredi kartı ve benzeri yöntemleri kabul edebilmek için bir sanal POS altyapısına sahip olmalısınız. Sanal POS’a ve altyapı sağlayıcılarına detaylı olarak yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğiz.

Sanal POS sayesinde kredi kartları, sanal kartlar, banka kartları ve ön ödemeli kartlardan ödeme kabul edebilirsiniz.

2- Fiziksel para ile ödeme yöntemleri:

E-ticarette yalnızca sanal POS tabanlı ödemeler almak zorunda değilsiniz elbette. Kredi kartı veya benzeri sanal ödeme sistemlerini kullanmayan müşterilere de satış yapacaksanız, doğrudan nakit para ile ödeme yöntemlerini tercih edebilirsiniz.

  • Havale/EFT: Sanal POS tabanlı ödeme sistemlerinin bir numaralı alternatifi olan havale/EFT yoluyla alınan ödemeler, kredi kartı veya benzeri online ödeme yöntemlerini kullanmayan müşterileri e-ticaret sitenizden alışveriş yapmak konusunda cezbedecektir. Tıpkı sanal POS sistemlerinde olduğu gibi, online ödeme altyapısı sağlayıcılarının sunduğu opsiyonlarla havale sürecini hem kendiniz hem de müşteriler açısından daha güvenli bir hale getirebilirsiniz.
  • Kapıda ödeme: Bu şekilde ödeme almayı tercih edebilirsiniz, ancak dezavantajlarının da bilincinde olmalısınız. Kapıda ödemenin, Bu ödeme yöntemi alıcı açısından oldukça avantajlı olsa da satıcı açısından en riskli yöntemdir. Bu risklerin arasında kargo şirketinin ürünü teslim ederken sipariş veren kişiyi bulamaması, sipariş veren kişinin sipariş verdikten sonra ürün eline ulaşana kadar vazgeçmesi, sipariş veren kişinin ücret tahsilatı esnasında parasının olmaması, kargo şirketinin siparişi veren kişi yerine farklı bir kişiye ulaşıp, o kişinin verilen siparişten haberi olmaması ve siparişi teslim almaması gibi senaryolar yer alıyor.

3- Mobil ödeme yöntemleri:

Mobil ödeme yöntemlerini, mobil cihazlar üzerinden ödeme ile karıştırmamak gerekiyor. Normal banka uygulamaları sayesinde mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilebilen işlemler ve fiziksel mağazalarda QR kodu ile yapılabilen kolay ödemeler, e-ticarette mobil ödemeden farklı. Bahsetmiş olduğumuz mobil ödeme yöntemleri, müşteri ödemelerinin aylık GSM faturasına yansıtıldığı sistemler.

E-ticarette kullanılan online ödeme sistemleri

Sitenizde hangi ödeme yöntemlerini kabul edeceğinize göre, altyapınızda bulunması gereken belirli online ödeme sistemleri mevcut. Bunlar sanal POS, güvenli havale/EFT ve mobil ödeme entegrasyonları. Online ödeme sistemlerinin daha detaylı açıklayalım:

Sanal POS:

E-ticarette kredi kartıyla online ödeme alabilmeniz için şirketinizin adına bir sanal POS sistemini e-ticaret sitenize entegre etmiş olmanız gerekiyor. Sanal POS sistemleri, aynı zamanda fiziksel POS sağlayan Garanti, Akbank, Ziraat vb. tüm bankalardan alınabildiği gibi; İyzico, PayU, PayTr vb. birden fazla banka ile ortak sanal POS entegrasyonu sağlayan üçüncü parti uygulamalardan da alınabiliyor. Her banka, kendi sanal POS’una farklı bir komisyon oranı uygularken, İyzico, PayU ve diğer online ödeme altyapısı sağlayıcıları ise sanal POS hizmetlerini tüm bankalar için ortak komisyon oranı ile sunuyor.

Unutmayın, sanal POS altyapısına sahip olabilmek için resmi bir şirket kuruluşunuz olmalı! Eğer bir şirketiniz olmadan e-ticaret yapmayı düşünüyorsanız İyzico ve PayU gibi sağlayıcıların sunduğu diğer online ödeme alma yöntemlerini veya fiziksel ödeme alma yöntemlerini tercih edebilirsiniz.

Türkiye’de en çok tercih edilen sanal POS hizmeti veren bankalar

Fiziksel POS özelliği sağlayan bankaların tamamı sanal POS hizmeti de sağlamaktadır. Türkiye’de sanal POS hizmeti en çok tercih edilen bankalar şunlar:

Korumalı havale ve EFT sistemleri:

İşletmelerin, e-ticarette kredi kartı kullanmayan müşterilere de hitap edebilmesi için doğrudan fiziksel para transferi opsiyonuna da sahip olması avantajlı bir seçenek. İyzico, PayU, PayTR gibi üçüncü parti uygulamalar, sanal POS entegrasyonunun yanı sıra güvenli havale/EFT altyapıları sağlıyor. E-ticarette geniş bir müşteri kitlesine hitap edebilmek için yalnızca kredi kartı değil, fiziksel para transferini de bir ödeme yöntemi olarak kullanmak son derece önemli.

Mobil ödeme sistemleri:

Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom gibi GSM sağlayıcılarının yanı sıra birkaç üçüncü parti uygulama tarafından da sağlanan mobil ödeme sistemleri, alıcıların, ödemelerini telefon numaraları ile yapabilmesini sağlıyor. Ödeme daha sonra, taksitler veya tek seferde GSM faturasına yansıtılıyor.

Mobil ödeme yöntemleri tek seferde en fazla 30 ila 150 ₺ arasında işlem yapılabilmesine izin verirken, aylık maksimum işlem tutarları da 500 ₺’yi geçmemektedir. Bu nedenle bu yöntemler, daha ziyade uygulamalarda (Google Play, AppStore, Spotify, Facebook, Steam vb.) uygulama içi alımlar için (Spotify üyeliği, Facebook oyun ödemeleri vb.) kullanılmaktadır. Eğer ufak tefek ürünler veya bir SaaS uygulama satıyorsanız, izin veren pazaryerlerinde bu yöntemle ödeme almayı veya sitenize entegre etmeyi düşünebilirsiniz.

Türkiye’de en çok tercih edilen online ödeme altyapısı sağlayıcıları

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi e-ticaret sitenizde ödeme ve kullanıcı güvenliğini sağlayabilmeniz son derece önemli. Bunun için online ödeme altyapısı sağlayıcınızı iyi seçmeniz gerekiyor.

Ödeme altyapısı sağlayıcıları, size güvenli bir ödeme altyapısı sunabildikleri gibi, entegrasyonları sayesinde işinizi farklı açılardan da kolaylaştırabiliyor. Mesela, eğer birden çok bankadan sanal POS almayı düşünüyorsanız, bunun yerine sanal POS entegrasyonu sağlayan üçüncü parti uygulamalardan birçok bankanın sanal ödeme sistemlerinin entegre olduğu toplu paketler almanız daha sağlıklı olacaktır. Bu sayede hem birçok bankadan ödeme kabul edebilme lüksüne hem de her banka için ayrı ayrı komisyon ödemek yerine tek bir komisyon ücreti üzerinden ücretlendirilme kolaylığına sahip olursunuz.

Bu üçüncü parti ödeme altyapısı sağlayıcıları, sanal POS entegrasyonunun yanı sıra işletmelere ve e-ticaret yapanlara daha farklı online ödeme alabilme imkanları da sunuyor.

Yurt dışında en çok tercih edilen online ödeme sağlayıcıları

E-ticareti illa Türkiye’de yapmak zorunda değilsiniz elbette! İhracat yapacak veya başka bir ülkede dropshipping yapacak olabilirsiniz. Eğer Türkiye dışında bir ülkede satış yapmayı düşünüyorsanız buna yönelik bir e-ticaret sitesi kurmalı ve sitenizin online ödeme altyapısını da o ülkede hizmet veren bir sağlayıcıdan edinmeniz gerekiyor. Türkiye dışında ABD, Kanada, Japonya, Avrupa ülkeleri ve birçok başka ülkede en çok tercih edilen e-ticaret ödeme altyapısı sağlayıcıları şunlar:

E-ticaret sitenizi kurarken, hem e-ticaret altyapısı hem de online ödeme altyapısının seçimini doğru yapmalısınız. Bütçenize uygun olması kadar güvenilir ve sağlam da olması gerekiyor. Ancak bu sayede düzgün işleyen ve satış yapan bir e-ticaret sitesine sahip olabilirsiniz.

Başa dön tuşu